To ciasto zrobi furorę na wszystkich jesiennych przyjęciach.
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 250 gramów serka mascarpone 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki stołowej oleju 5 wysokich gruszek |
Obierz gruszki ze skóry, zachowaj ogonki. Aby gruszki nie przechyliły się podczas pieczenia ciasta zetnij ich doły. Odłóż.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone, po jednej łyżce stołowej. Do masy wlej także pomału olej, nie przerywając ubijania.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do pasy. Wymieszaj składniki rózgą lub szpatułką, aż masa będzie gładka.
Wyłóż spód formy papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni (program góra/dół, bez termoobiegu). Wyłóż ciasto na blaszkę, następnie postaw w nim gruszki.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do ostudzenia.
Ciasto jest mało słodkie. Idealnie pasuje do niego nasz słodki syrop cynamonowo – karmelowy. Polej nim kawałki ciasta bezpośrednio przed podaniem. Dzięki naszemu syropowi ciasto zyska wspaniały dodatek w postaci smaku cynamonu i karmelu, który idealnie pasuje do gruszek oraz pyszną słodycz.
Możesz również posypać kawałki ciasta płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wypróbuj ten przepis z innymi syropami ETERNO.
Polecamy odmianę gruszki "Konferencja"