Wyszukaj na stronie:

Jesienne ciasto z gruszkami

23 Października 2019
Jesienne ciasto z gruszkami
40 min + 50min pieczenie
Średnie
Deser
8 osób 

To ciasto zrobi furorę na wszystkich jesiennych przyjęciach.

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

3 czubate łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3 duże jajka

250 gramów serka mascarpone

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki stołowej oleju

5 wysokich gruszek

Syrop cynamonowo – karmelowy Eterno 

Sposób przygotowania

Obierz gruszki ze skóry, zachowaj ogonki. Aby gruszki nie przechyliły się podczas pieczenia ciasta zetnij ich doły. Odłóż.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone, po jednej łyżce stołowej. Do masy wlej także pomału olej, nie przerywając ubijania.

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do pasy. Wymieszaj składniki rózgą lub szpatułką, aż masa będzie gładka.

Wyłóż spód formy papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni (program góra/dół, bez termoobiegu). Wyłóż ciasto na blaszkę, następnie postaw w nim gruszki.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do ostudzenia.

Ciasto jest mało słodkie. Idealnie pasuje do niego nasz słodki syrop cynamonowo – karmelowy. Polej nim kawałki ciasta bezpośrednio przed podaniem. Dzięki naszemu syropowi ciasto zyska wspaniały dodatek w postaci smaku cynamonu i karmelu, który idealnie pasuje do gruszek oraz pyszną słodycz.

Możesz również posypać kawałki ciasta płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Wskazówki

Wypróbuj ten przepis z innymi syropami ETERNO.
Polecamy odmianę gruszki "Konferencja"

Jesienne ciasto z gruszkami
Jesienne ciasto z gruszkami
Jesienne ciasto z gruszkami
Jesienne ciasto z gruszkami
Jesienne ciasto z gruszkami

Produkty, które mogą się przydać

Syrop cynamonowo-karmelowy
Syropy
Syrop cynamonowo-karmelowy
15.00 PLN

Najnowsze przepisy

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe
23 Października , 2019
Napar z herbaty i jabłek
Napar z herbaty i jabłek
23 Października , 2019
Wegańska panna cotta
Wegańska panna cotta
23 Października , 2019

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies