Wyszukaj na stronie:

Owoce pod kruszonką

11 Listopada 2019
Owoce pod kruszonką
15 min + 40 min pieczenie
Średnie
Deser
4 osoby

Ciepły jesienny deser. Ukryte smakowite owoce pod chrupiącą kruszonką.

Składniki

8 – 10 śliwek

1 słoik Pigwy w syropie Eterno

200 gramów mąki

100 gramów brązowego cukru

100 gramów zimnego masła 82 %

1 cukier z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, następnie pokrój w ósemki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na śliwki wyłóż pigwę w syropie (cały słoik). Z pozostałych składników zrób kruszonkę. Posyp nią owoce. 

Jeśli lubisz przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir) – posyp nimi dodatkowo owoce. Dzięki temu Twój deser nabierze jeszcze bardziej jesiennego smaku. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) na 40 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Kolejnym razem zrób ten przepis  z żurawiną z pigwą. Świetnie nadadzą się również wiśnie i maliny w syropie.
Możesz podzielić składniki na porcje i zapiec w żaroodpornych kokilkach, które od razu podasz na stół.

Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką

Produkty, które mogą się przydać

Pigwa w syropie
Owoce w syropie
Pigwa w syropie
14.00 PLN

Najnowsze przepisy

Gruszki pieczone z kaszą jaglaną i syropem pigwowym
Gruszki pieczone z kaszą jaglaną i syropem pigwowym
11 Listopada , 2019
Gorąca czekolada z krówkami z Milanówka
Gorąca czekolada z krówkami z Milanówka
11 Listopada , 2019
Herbata z cytrynkami z miodem i goździkami
Herbata z cytrynkami z miodem i goździkami
11 Listopada , 2019

Najnowsze aktualności

Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej
Artykuł pt.: "Zakręcony biznes"
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies