Ciepły jesienny deser. Ukryte smakowite owoce pod chrupiącą kruszonką.
8 – 10 śliwek 1 słoik Pigwy w syropie Eterno 200 gramów mąki 100 gramów brązowego cukru 100 gramów zimnego masła 82 % 1 cukier z prawdziwą wanilią |
Śliwki umyj, następnie pokrój w ósemki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na śliwki wyłóż pigwę w syropie (cały słoik). Z pozostałych składników zrób kruszonkę. Posyp nią owoce.
Jeśli lubisz przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir) – posyp nimi dodatkowo owoce. Dzięki temu Twój deser nabierze jeszcze bardziej jesiennego smaku.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) na 40 minut.
Smacznego!
Kolejnym razem zrób ten przepis z żurawiną z pigwą. Świetnie nadadzą się również wiśnie i maliny w syropie.
Możesz podzielić składniki na porcje i zapiec w żaroodpornych kokilkach, które od razu podasz na stół.