Przekąska wypełniona smakiem jesiennych owoców i podkręcona wyrazistym serem pleśniowym. Idealna przystawka na przyjęcia.
6 dużych / 10 małych gruszek 1 słoik Żurawiny z pigwą Eterno (owoce oraz syrop) ser pleśniowy typu blue orzechy włoskie |
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg). Obierz i wydrąż gruszki. W powstałe kieszonki włóż 1 czubatą łyżeczkę Żurawiny z pigwą Eterno. Zetrzyj na owoce ser pleśniowy. Wstaw gruszki do piekarnika na 20 minut.
Rozetrzyj w moździerzu lub posiekaj nożem orzechy włoskie. Wyjmij gruszki z piekarnika, podawaj jeszcze ciepłe, posypane orzechami i polane syropem ze słoiczka.
Smacznego!
Możesz użyć do tego przepisu inne przysmaki Eterno. Polecamy zwłaszcza Pigwę w syropie lub Chutney Gruszkowy.