Pyszna przekąska, która idealnie pasuje na świąteczny stół, może być dodatkiem do pozostałych wigilijnych dań.
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 0,5 słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno 1 jajko |
Rozwiń rulon ciasta i przetnij je na połowę. Z powstałych kwadratów wytnij dwa równe trójkąty. Ułóż jeden z trójkątów na pergaminie.
Na ciasto wyłóż pół słoiczka Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno. Przykryj ciasto drugim trójkątem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Weź najlepiej nóż do pizzy (jeśli nie masz, wystarczy zwykły, ostry nóż) i ponacinaj trójkąty na poziome paski, zostawiając około 1 cm na środku.
Każdy z pasków następnie zwiń w rulon i sklej palcami jego końcówki. Gotową choinkę wysmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż pięknie się zarumieni.
Smacznego!
Przepis możesz urozmaicić, dodając do środka np. ser pleśniowy lub żółty ser.