Tradycyjny kompot wigilijny podkręcony syropem korzennym. Tego kompotu nie może zabraknąć na świątecznym stole.
1 kg pokrojonych, suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli, fig (w równych 1 pomarańcza 1 cytryna 4 litry wody 0,5 butelki Syropu korzennego Eterno |
Suszone owoce zalej wrzątkiem, odstaw na 3-4 godziny, aby napęczniały.
Pomarańczę i cytrynę sparz, następnie pokrój w plastry i dodaj do owoców. Zalej całość wodą i gotuj około 25 minut.
Do gorącego kompotu dolej Syrop korzenny Eterno. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Jeśli chcesz możesz dowolnie zwiększyć ilość suszonych owoców, zmieniając proporcje. Zamiast pomarańczy możesz dodać kawałki mandarynki.
Wybieraj śliwki suszone, a nie wędzone. Zanim zalejesz owoce najpierw je opłucz pod bieżącą, zimną wodą.