Wyszukaj na stronie:

Korzenny kompot z suszu

13 Grudnia 2019
Korzenny kompot z suszu
5 minut
bardzo łatwe
Napój
1 osoba

Tradycyjny kompot wigilijny podkręcony syropem korzennym. Tego kompotu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

1 kg pokrojonych, suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli, fig (w równych
proporcjach)

1 pomarańcza

1 cytryna

4 litry wody

0,5 butelki Syropu korzennego Eterno

Sposób przygotowania

Suszone owoce zalej wrzątkiem, odstaw na 3-4 godziny, aby napęczniały.

Pomarańczę i cytrynę sparz, następnie pokrój w plastry i dodaj do owoców. Zalej całość wodą i gotuj około 25 minut.

Do gorącego kompotu dolej Syrop korzenny Eterno. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli chcesz możesz dowolnie zwiększyć ilość suszonych owoców, zmieniając proporcje. Zamiast pomarańczy możesz dodać kawałki mandarynki.
Wybieraj śliwki suszone, a nie wędzone. Zanim zalejesz owoce najpierw je opłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Korzenny kompot z suszu
Korzenny kompot z suszu
Korzenny kompot z suszu

Najnowsze przepisy

Lody waniliowe na dzień dziecka
Lody waniliowe na dzień dziecka
13 Grudnia , 2019
Smoothie Bowl
Smoothie Bowl
13 Grudnia , 2019
Napar z jabłek i rozmarynu z syropem z kwiatu czarnego bzu
Napar z jabłek i rozmarynu z syropem z kwiatu czarnego bzu
13 Grudnia , 2019

Najnowsze aktualności

Targi WorldFood Poland 2023
Czytaj więcej
Regulamin konkursu pt.: Stwórz własny zestaw
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies