Wyszukaj na stronie:

Korzenny kompot z suszu

13 Grudnia 2019
Korzenny kompot z suszu
5 minut
bardzo łatwe
Napój
1 osoba

Tradycyjny kompot wigilijny podkręcony syropem korzennym. Tego kompotu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

1 kg pokrojonych, suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli, fig (w równych
proporcjach)

1 pomarańcza

1 cytryna

4 litry wody

0,5 butelki Syropu korzennego Eterno

Sposób przygotowania

Suszone owoce zalej wrzątkiem, odstaw na 3-4 godziny, aby napęczniały.

Pomarańczę i cytrynę sparz, następnie pokrój w plastry i dodaj do owoców. Zalej całość wodą i gotuj około 25 minut.

Do gorącego kompotu dolej Syrop korzenny Eterno. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli chcesz możesz dowolnie zwiększyć ilość suszonych owoców, zmieniając proporcje. Zamiast pomarańczy możesz dodać kawałki mandarynki.
Wybieraj śliwki suszone, a nie wędzone. Zanim zalejesz owoce najpierw je opłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Korzenny kompot z suszu
Korzenny kompot z suszu
Korzenny kompot z suszu

Najnowsze przepisy

Pudding chia z konfiturą truskawkową
Pudding chia z konfiturą truskawkową
13 Grudnia , 2019
Gruszki pieczone z kaszą jaglaną i syropem pigwowym
Gruszki pieczone z kaszą jaglaną i syropem pigwowym
13 Grudnia , 2019
Gorąca czekolada z krówkami z Milanówka
Gorąca czekolada z krówkami z Milanówka
13 Grudnia , 2019

Najnowsze aktualności

Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej
Artykuł pt.: "Zakręcony biznes"
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies