Pachnący świętami, przepyszny piernik przekładany powidłami według tradycyjnego rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów brązowego cukru 250 ml mleka 125 gramów masła 82% 2 jajka 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych Eterno 2 łyżki stołowe kawy zbożowej (Inki) 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu Przełożenie: pozostałe powidła śliwkowe Eterno Składniki na polewę: 4 łyżki stołowe gorzkiego kakao 120 gramów masła 82% 8 łyżek stołowych mleka 4 łyżki stołowe cukru pudru |
W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Dodaj miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Zdejmij masę z palnika, odstaw na chwilę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (program góra/dół). Formę keksową (25x12) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Do masy dodaj kolejno sodę oczyszczoną, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wymieszaj szybko i energicznie. Masa zacznie się intensywnie pienić. Dodaj do niej następnie mąkę (stopniowo) i wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Masę wylej do keksówki, i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw piernik do całkowitego ostudzenia.
Po wystudzeniu przekrój piernik na 3 warstwy i przełóż powidłami śliwkowymi Eterno.
Przygotuj polewę. Rozpuść w garnuszku masło, dodaj mleko, kakao oraz cukier puder. Wymieszaj całość energicznie, odstaw do przestudzenia. Gdy polewa zacznie się ścinać, polej nią piernik.
Smacznego!
Możesz przygotować piernik nawet 2 tygodnie przed świętami. Przetrzymuj go bez polewy, którą możesz przygotować tuż przed podaniem ciasta.