Tartaletki z obłędnym kremem pomarańczowym i Pomarańczami w syropie. Zobaczcie, jak pięknie się prezentują! A jak smakują! Koniecznie wypróbujcie nasz kolejny świąteczny przepis.
Składniki na ciasto kruche: 250 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 82% 100 gramów cukru pudru szczypta soli 2 jajka Składniki na krem pomarańczowy: 250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 50 gramów cukru 200 gramów śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny Składniki na wierzch: 1 słoik Pomarańczy w syropie Eterno Kilka listków świeżej mięty Pokruszona beza |
Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie i umieść w nim pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Wymieszaj delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbij jajka i szybko wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Tartaletki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Wyjmij ciasto z lodówki, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Wytnij kółka o średnicy trochę większej niż foremki do tartaletek. Wyłóż nim foremki, dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Wyciśnij sok z pomarańczy i odmierz 250 ml. Namocz żelatynę w 5 łyżkach soku. Resztę soku przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Zdejmij garnek z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do ostudzenia i wstaw do lodówki do czasu, aż sok zacznie tężeć.
Ubij śmietanę na sztywno i wmieszaj do tężejącego soku.
Tartaletki napełnij kremem pomarańczowym, na wierzchu każdej z nich ułóż plaster Pomarańczy w syropie Eterno, ozdób wierzch pokruszoną bezą i świeżą miętą.
Smacznych Świąt!
W zależności od wielkości foremek przygotujesz od 6 do12 tartaletek. Na mniejsze ciastka podkrój plastry pomarańczy, tak, żeby na każdym ułożyć kawałek.