Pyszna, bardzo odżywcza tarta na bezglutenowym spodzie z mąki z ciecierzycy. Kolorowa, z mnóstwem warzyw, pełna witamin. Dietetyczna - cała tarta ma ok. 1000kcal. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kruche ciasto: |
mąka z ciecierzycy - 360g |
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g |
lodowata woda - 5 łyżek |
Nadzienie: |
cukinia - 1 średnia |
pomidor - 1szt. |
tofu - 200g |
jogurt sojowy - 200ml |
jajko - 1szt. |
Grillowy rarytas ETERNO - 1 słoiczek |
sól, pieprz, zioła - do smaku |
Z mąki, masła i wody zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, można podsypać większą ilością mąki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Włóż na min. 1h do lodówki.
Po schłodzeniu piecz spód przez 20min. w temp. 150st.C. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Cukinię i pomidora pokrój w plasterki, a tofu w kostkę.
Warzywa ułóż na spodzie. Posyp tofu. Porozkładaj równomiernie Grillowy rarytas.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku. Masę wylej na tartę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180st.C na 20min.