Pyszna pizza na puszystym, ale niezbyt grubym spodzie z salsą paprykową, która dodaje niezwykłego charakteru i ulubionymi dodatkami. Smaczny obiad, przekąska, czy kolacja. Dobra na gorąco i na zimno, cudowna odpiekana w piekarniku.
świeże drożdże - 30g |
mąka pszenna - 400g |
szczypta soli |
cukier - 1 łyżeczka |
oliwa z oliwek - 2 łyżki |
woda - 200ml |
salsa paprykowa ETERNO - 1 słoiczek |
tarta żółta mozzarella - 200g |
szynka, pieczarki, papryka, cebula |
Wymieszaj składniki ciasta, dokładnie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli masz maszynę do pieczenia chleba, możesz jej użyć do wyrobienia ciasta. Jeśli nie, ciasto przykryj i odłóż na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj salsą paprykową, posyp serem i ułóż ulubione dodatki.
Ciasto piecz przez ok. 20min. w piekarniku nagrzanym do 200st.C.