Zupa chrzanowa z chipsami z szynki prosciutto
Data: 10 kwietnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Dziś mamy dla Was inspirację kulinarną na zbliżające się święta wielkanocne! Proponujemy w tym roku zamiast klasycznego żurku pyszną zupę chrzanową z chipsami z szynki Prosciutto!

120 minut
średnie
Obiad
4 osoby

Dziś mamy dla Was inspirację kulinarną na zbliżające się święta wielkanocne!
Proponujemy w tym roku zamiast klasycznego żurku pyszną zupę chrzanową z chipsami z szynki Prosciutto!

Składniki

1 duża łyżka masła 82%

2 marchewki

1 pietruszkę

1/2 selera

1/2 pora

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 średnie ziemniaki

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1/2 słoiczka (można więcej) naszego chrzanu tartego

śmietana kremówka

przyprawy: sól, pieprz, majeranek

1 opakowanie szynki Prosciutto

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek oraz wszystkie warzywa obierz, umyj, następnie pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle na patelni, aż pięknie się zarumienią. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą (woda powinna przykryć warzywa+1 cm). Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw.

Gdy już warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, usuń z wywaru marchew, liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zmiksuj całość na gładki krem. Na koniec dodaj chrzan tarty i ponownie zmiksuj.

Na suchej patelni upraż szynkę Prosciutto, następnie pokrusz ją na drobne kawałki.

Zupę podawaj posypaną chipsami z szynki i udekoruj świeżym majerankiem.

Smacznego!

Wskazówki

W innym wariancie polecamy przygotować zupę z chrzanem z imbirem.
Zupę możesz przygotować na każdy inny dzień, nie tylko na Święta Wielkanocne

Loading...