Pyszne słodkości dla naszych małych pociech na Dzień Dziecka 💛💛💛 Jesteśmy pewni, że tartaletki z konfiturą mango z jabłkiem i słodką bezą wymieszaną z mascarpone będą przebojem ich święta!
Ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 130 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli |
Wypełnienie: 1 opakowanie mascarpone 20 mini bez 1 słoiczek konfitury Mango z jabłkiem świeża mięta |
Wszystkie składniki na ciasto kruche wrzuć do miski, zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Foremki na tartaletki wysmaruj masłem, oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, na niego wysyp obciążenie (kulki, fasola, groch, ryż).
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw tartaletki i piecz 10 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i piecz kolejne 7-10 minut, aż spody będą złote. Odstaw do wystudzenia.
Pokrusz bezy, wymieszaj je z mascarpone. Spody wyłóż konfiturą mango z jabłkiem, na konfiturę wyłóż mascarpone. Udekoruj tartaletki drobno posiekaną miętą. Gotowe!
Smacznego!
Deser możesz modyfikować dodając inne konfitury Eterno.
Do deseru podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami Eterno.