Bliny to tradycyjne danie pochodzące z kuchni kresowej, która łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską i austro-węgierską. Bliny dobrze smakują z chrupiącym boczkiem, łososiem i konfiturą Żurawina Kresowa z Gruszką.
mąka pszenna - 200g |
mąka gryczana - 300g |
mleko - 750ml |
masło - 80g |
drożdże - 30g |
jajka - 2szt. |
cukier - 1 łyżka |
sól - 1 łyżeczka |
olej do smażenia |
żurawina kresowa z gruszką ETERNO |
chudy boczek, łosoś lub inne dodatki |
Drożdże włóż do ciepłego naczynia, wsyp łyżeczkę cukru, rozetrzyj i poczekaj aż drożdże rozpuszczą cukier. Dodaj 3 łyżki przesianej mąki pszennej i mieszając, dolewaj ciepłe mleko, wystarczy 50 ml. Mieszaj i rozcieraj grudki tak, by rozczyn był idealnie gładki i miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce.
Przesiej pozostałą mąkę pszenną i gryczaną do miski, wsyp sól i wymieszaj. Z jajek oddziel białko od żółtka. Żółtka utrzyj z cukrem. Masło rozpuść, ale nie przegrzewaj. Jeśli rozczyn drożdżowy dojrzał, dolej pozostałe mleko podgrzane do temp. około 40st.C, dodaj masło i utarte żółtka – wszystko dobrze wymieszaj. Powstały rozczyn, przelej do mąki. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj naczynie z ciastem i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie ją z ciastem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż placki o średnicy ok. 15cm.
Gdy spód lekko się zrumieni, a na wierzchu pokażą się pęcherzyki powietrza przewróć placek na drugą stronę. Gotowy przełóż na talerz.Powtarzaj czynność do momentu usmażenia wszystkich placków (z tej porcji ciasta powinno wyjść ok. 20szt.).
Podawaj z konfiturą i ulubionymi dodatkami.