Długi weekend za pasem a sezon grillowy rozpoczął się już na dobre! Pogoda zmienna, jednak nadchodzą ciepłe dni co oznacza, że uda nam się spędzić trochę czasu w ogrodzie lub na pikniku przy grillu z rodziną i przyjaciółmi. 🥰
Najwyższy czas pomyśleć również o pysznych potrawach! Dziś mamy dla Ciebie przepis na wyborną marynatę do kurczaka. Dzięki naszej musztardzie z pigwą marynata ma, oprócz boskiego smaku, także piękny kolor a mięso po upieczeniu będzie wyglądać doskonale a jego smak i soczystość Cię oczarują. 🧡
1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry 4 łyżki stołowe musztardy z pigwą Eterno 2 łyżki stołowe płynnego miodu 2 łyżki stołowe oliwy kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz do smaku |
Pierś z kurczaka umyj, pozbaw błon, przekrój najpierw wzdłuż na połowę a następnie w długie paski. Oprósz je solą oraz pieprzem.
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj pokrojoną pierś i wymieszaj dokładnie. Mięso w marynacie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Tak przygotowane mięso możesz usmażyć na patelni, upiec zawinięte w folię aluminiową w piekarniku (w 180 stopniach przez około 30 minut, na ostatnie 10 minut otwórz folię aby mięso pięknie się zarumieniło) lub upiec na rozgrzanym grillu, polewając je przy odwracaniu pozostałą marynatą.
Smacznego!
Musztardę z pigwą polecamy jako dodatek do dań z grilla, jest świetna do pieczonych kiełbasek.
Na grillowe przyjęcie podaj lemoniadę z syropem limonkowym lub limonkami w syropie.