Bruschetty z maślanymi szparagami
Data: 17 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Cudowne, chrupiące bruschetty z maślanymi szparagami i sosem musztardowym z gotowanym żółtkiem idealne na letnie śniadania lub jako przekąska na przyjęcie.

20 minut
średnie
przekąska
6 osób

Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj cudowne, chrupiące bruschetty z maślanymi szparagami i sosem musztardowym z gotowanym żółtkiem. Podawaj na letnie śniadania lub jako przekąska na przyjęcie.

Składniki

6 kromek ciabatty

12 zielonych szparagów

3 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

sól

SOS:

2 łyżki musztardy z pigwą

2 łyżki musztardy ziarnistej

1 łyżeczka miodu

Czarny pieprz

Żółtko jajka ugotowane na twardo

Gorąca woda

 
Sposób przygotowania

W miseczce połączyć obie musztardy i miód. Dodać 1-2 łyżki gorącej wody, aby sos łatwiej się połączył. Wkruszyć żółtko z 1 jajka. Przyprawić czarnym pieprzem i wymieszać dokładnie. Odstawić.

Kromki ciabatty posmarować oliwą i grillować na patelni z obu stron.

Na osobnej patelni rozpuścić 2 łyżki masła.

Odłamać zdrewniałe końce szparagów. Szparagi ułożyć na patelni i smażyć na maśle 2-3 min aż lekko zmiękną i ładnie się przyrumienią. Doprawić solą.

Pozostałe jajka posiekać dość drobno.

Grzanki posmarować sosem musztardowym. Ułożyć po 3 szparagi na grzance. Posypać posiekanym jajkiem i od razu serwować. 

Smacznego!

Wskazówki

Do bruschetty podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami Eterno.

Loading...