Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj cudowne, chrupiące bruschetty z maślanymi szparagami i sosem musztardowym z gotowanym żółtkiem. Podawaj na letnie śniadania lub jako przekąska na przyjęcie.
6 kromek ciabatty 12 zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy |
sól SOS: 2 łyżki musztardy ziarnistej 1 łyżeczka miodu |
Czarny pieprz Żółtko jajka ugotowane na twardo |
W miseczce połączyć obie musztardy i miód. Dodać 1-2 łyżki gorącej wody, aby sos łatwiej się połączył. Wkruszyć żółtko z 1 jajka. Przyprawić czarnym pieprzem i wymieszać dokładnie. Odstawić.
Kromki ciabatty posmarować oliwą i grillować na patelni z obu stron.
Na osobnej patelni rozpuścić 2 łyżki masła.
Odłamać zdrewniałe końce szparagów. Szparagi ułożyć na patelni i smażyć na maśle 2-3 min aż lekko zmiękną i ładnie się przyrumienią. Doprawić solą.
Pozostałe jajka posiekać dość drobno.
Grzanki posmarować sosem musztardowym. Ułożyć po 3 szparagi na grzance. Posypać posiekanym jajkiem i od razu serwować.
Smacznego!
Do bruschetty podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami Eterno.