Wyśmienita tarta z gruszką i serem Lazur wraz z doskonałym sosem malinowym na bazie naszej konfitury malinowo - pigwowej! ❤️ Połączenie smaków zapamiętacie na długo! 💋
1 opakowanie XXL ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur Blue 3 gruszki 2 jajka ¼ szklanki śmietany kremówki 30% Garść świeżej bazylii 4 gałązki świeżego tymianku Sól, pieprz do smaku Rukola |
SOS: 8 malin Sok wyciśnięty z połowy cytryny |
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę do tarty wysmaruj masłem, następnie wyłóż ciastem francuskim. Spód nakłuj widelcem, następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie obierz ze skóry gruszki, pokrój je na cienkie plasterki.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, dodaj do nich zioła oraz pieprz i sól.
Wyjmij z piekarnika podpieczony spód, ułóż na nim plastry gruszki, pokrusz na nie ser Lazur, następnie zalej całość mieszanką śmietany oraz jajek. Wstaw do piekarnika i piecz do czasu, aż masa się zetnie a ciasto pięknie zarumieni.
Przygotuj sos. Maliny rozgnieć widelcem, dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz konfiturę malinowo – pigwową. Wymieszaj całość dokładnie.
Na upieczoną tartę wyłóż rukolę, całość polej sosem.
Smacznego!
Do tarty podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami Eterno.