Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo (napój rozpoczynający posiłek). Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej. To właśnie w tym regionie jest najpopularniejszy.
Aperol Spritz podawany jest w kieliszku do wina, a jego bazę stanowią białe wytrawne wino musujące Prosecco, Aperol oraz woda gazowana. Sprawdzi się szczególnie w upalne dni oraz podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich.
3 porcje Prosecco (120 ml) 2 porcje Aperol (80 ml) 1 porcję wody gazowanej (40 ml) Lód |
Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Wystarczy zachować tylko odpowiednie proporcje. Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki: Prosecco, Aperol, woda gazowana.
Do drinka należy także dodać 1,2 plasterki pomarańczy – i tu doskonale sprawdzą się nasze Pomarańcze w syropie!
Wystarczy jedynie wyjąć je ze słoiczka – bez konieczności ich wcześniejszego przygotowania do spożycia, czyli mozolnego mycia i szczotkowania skórki aby pozbyć się z niej niebezpiecznych dla zdrowia substancji konserwujących – bo zrobiliśmy to za Ciebie! Proponujemy tylko oddać się błogiej przyjemności!
Smacznego!
Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki, drinka możesz zrobić jako jedną porcję w kielichu lub zwielokrotnić ilość składników i przyrządzić w dzbanku.