Wyszukaj na stronie:

Aperol Spritz z pomarańczami w syropie

17 Lipca 2020
Aperol Spritz z pomarańczami w syropie
5 minut
bardzo łatwe
Napój
1 osoba

Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo (napój rozpoczynający posiłek). Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej. To właśnie w tym regionie jest najpopularniejszy.

Aperol Spritz podawany jest w kieliszku do wina, a jego bazę stanowią białe wytrawne wino musujące Prosecco, Aperol oraz woda gazowana. Sprawdzi się szczególnie w upalne dni oraz podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich.


Składniki

3 porcje Prosecco (120 ml)

2 porcje Aperol (80 ml)

1 porcję wody gazowanej (40 ml)

Pomarańcze w syropie

Lód

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Wystarczy zachować tylko odpowiednie proporcje. Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki: Prosecco, Aperol, woda gazowana.

Do drinka należy także dodać 1,2 plasterki pomarańczy – i tu doskonale sprawdzą się nasze Pomarańcze w syropie!

Wystarczy jedynie wyjąć je ze słoiczka – bez konieczności ich wcześniejszego przygotowania do spożycia, czyli mozolnego mycia i szczotkowania skórki aby pozbyć się z niej niebezpiecznych dla zdrowia substancji konserwujących – bo zrobiliśmy to za Ciebie! Proponujemy tylko oddać się błogiej przyjemności!

Smacznego!

Wskazówki

Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki, drinka możesz zrobić jako jedną porcję w kielichu lub zwielokrotnić ilość składników i przyrządzić w dzbanku.

Aperol Spritz z pomarańczami w syropie
Aperol Spritz z pomarańczami w syropie
Aperol Spritz z pomarańczami w syropie

Produkty, które mogą się przydać

Pomarańcze w syropie
Owoce w syropie
Pomarańcze w syropie
14.00 PLN

Najnowsze przepisy

Pomarańczowe naleśniki
Pomarańczowe naleśniki
17 Lipca , 2020
Brownie o piernikowym smaku
Brownie o piernikowym smaku
17 Lipca , 2020
Filet z kurczaka w sosie imbirowym
Filet z kurczaka w sosie imbirowym
17 Lipca , 2020

Najnowsze aktualności

Artykuł o Eterno w magazynie Smak i Tradycja
Czytaj więcej
Smaki Regionów w Poznaniu
Czytaj więcej
Złoty Medal Targów Natura Food
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies