Mus chałwowy z malinami i ciastkami miodowo-sezamowymi
Data: 22 lipca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Prosty, szybki i pyszny mus chałwowy z białą czekoladą i ciasteczkami sezamowymi.

Sposób przygotowania

40 minut
średnie
Deser
4 osoby

Prosty, szybki i pyszny mus chałwowy z białą czekoladą i ciasteczkami sezamowymi.

Składniki

MUS - 4 porcje

500 g śmietany 36%

100 g białej czekolady

100 g chałwy waniliowej

Maliny w syropie ETERNO

Świeże owoce do dekoracji (maliny, granat)

CIASTECZKA (ok 12-14 szt)

1/2 szklanki ziaren sezamu (białych i czarnych)

1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki miodu

1/3 szklanki tahini

1 łyżeczka pasty waniliowej

 
Sposób przygotowania

MUS CHAŁWOWY

Do garnka wlać niedużą ilość wody- zagotować. Na garnku ustawić metalową miskę, do której wlać 100 ml śmietany kremówki i dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewać w „kąpieli wodnej”, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, dodać pokrojoną chałwę i mieszając rozpuścić. Gotową masę dobrze schłodzić.
Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę, ubić na sztywno. Do zimnej już masy chałwowej dodać ubitą śmietanę w dwóch partiach, za każdym razem wymieszać delikatnie. Mus przełożyć do pucharków.

Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem na każdą porcję nałożyć po kilka łyżek malin w syropie,  udekorować świeżymi owocami i podać z ciastkiem sezamowym.

CIASTKA SEZAMOWE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę migdałową, sodę i sól. W dużej misce połączyć pastę tahini, miód i pastę waniliową. Dodać suche składniki i wymieszać, aż wszystko się połączy.
Na talerzu wymieszać ziarna sezamu.

Wilgotnymi dłońmi z masy formować kulki trochę większe nić orzech włoski. Spłaszczyć je i obtoczyć w sezamie. Układać je w odstępach na blasze.

Piec ok 8-10 minut aż spód ciastek ładnie się zarumieni. Jeżeli pieczemy dwie blachy na raz to w połowie pieczenia zamienić je miejscami.
Ciastka po wyjęciu ułożyć na kratce i wystudzić przed podaniem.

Ciastka po wyjęciu ułożyć na kratce i wystudzić przed podaniem.

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne owoce w syropie Eterno, najbardziej polecamy wiśnie z rumem.

Loading...