Prosty, szybki i pyszny mus chałwowy z białą czekoladą i ciasteczkami sezamowymi.
MUS - 4 porcje 500 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 100 g chałwy waniliowej |
Świeże owoce do dekoracji (maliny, granat) CIASTECZKA (ok 12-14 szt) 1/2 szklanki ziaren sezamu (białych i czarnych) 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki tahini 1 łyżeczka pasty waniliowej |
MUS CHAŁWOWY
Do garnka wlać niedużą ilość wody- zagotować. Na garnku ustawić metalową miskę, do której wlać 100 ml śmietany kremówki i dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Podgrzewać w „kąpieli wodnej”, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, dodać pokrojoną chałwę i mieszając rozpuścić. Gotową masę dobrze schłodzić.
Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę, ubić na sztywno. Do zimnej już masy chałwowej dodać ubitą śmietanę w dwóch partiach, za każdym razem wymieszać delikatnie. Mus przełożyć do pucharków.
Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem na każdą porcję nałożyć po kilka łyżek malin w syropie, udekorować świeżymi owocami i podać z ciastkiem sezamowym.
CIASTKA SEZAMOWE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę migdałową, sodę i sól. W dużej misce połączyć pastę tahini, miód i pastę waniliową. Dodać suche składniki i wymieszać, aż wszystko się połączy.
Na talerzu wymieszać ziarna sezamu.
Wilgotnymi dłońmi z masy formować kulki trochę większe nić orzech włoski. Spłaszczyć je i obtoczyć w sezamie. Układać je w odstępach na blasze.
Piec ok 8-10 minut aż spód ciastek ładnie się zarumieni. Jeżeli pieczemy dwie blachy na raz to w połowie pieczenia zamienić je miejscami.
Ciastka po wyjęciu ułożyć na kratce i wystudzić przed podaniem.
Ciastka po wyjęciu ułożyć na kratce i wystudzić przed podaniem.
Smacznego!
Deser możesz modyfikować dodając inne owoce w syropie Eterno, najbardziej polecamy wiśnie z rumem.