Wyszukaj na stronie:

Yorkshire pudding

13 Kwietnia 2016
Yorkshire pudding
ok. 30min.
Łatwe
Danie główne
6 osób

Pyszne małe bułeczki, wywodzące się z kuchni angielskiej, które przygotowuje się z ciasta zbliżonego do naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Podaje się na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. W Wielkiej Brytanii jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza na Boże Narodzenie.

Składniki
mleko - 250ml
mąka - 180g
jajka - 2szt.
sól, cukier - do smaku
olej - do pieczenia
chrzan z żurawiną ETERNO
ulubione dodatki
Sposób przygotowania

Do metalowej formy do babeczek wlej na dno każdego zagłębienia trochę oleju, tak aby zostało przykryte dno. Wstaw formę do piekarnika, po to aby bardzo mocno rozgrzał się olej. Nastaw piekarnik na 240 st.C. To bardzo ważne, aby uniknąć utworzenia zakalca.

W międzyczasie wymieszaj dokładnie mąkę, mleko i jajka, dopraw do smaku. Wlej ciasto do zagłębień formy do 1/2 wysokości. Piecz w 240st.C przez około 20 min, zaglądając co jakiś czas do piekarnika.

Podajemy z chrzanem z żurawiną i ulubionymi dodatkami.

Yorkshire pudding
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding

Najnowsze przepisy

Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
13 Kwietnia , 2016
Mini bezy śliwkowe
Mini bezy śliwkowe
13 Kwietnia , 2016
Mini deser a' la pascha
Mini deser a' la pascha
13 Kwietnia , 2016

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies