Składniki na ok 5-6 bułeczek 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 6 bułeczek maślanych 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka miodu 1 słoiczek chutney gruszkowy Sól Pieprz Składniki na pikle 1/2 szklanka octu ryżowego 1/4 szklanka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki 5 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie słupki Dodatkowo: Liście sałaty Cebula dymka Ogórek zielony, pokrojony w plasterki 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki |
Rozpocząć od przygotowania pikli. W słoiku wymieszać składniki zalewy, dodać pokrojone w słupki warzywa- marynować co najmniej godzinę.
Polędwiczkę pokroić w cieniutkie plasterki. Przyprawić ją solą, pieprzem i zamarynować w sosie sojowym, miodzie i 2 łyżkach chutneya. Odstawić na około godzinę.
Po godzinie obsmażyć polędwiczkę krótko na patelni, aż mięso się zetnie.
Bułeczki podgrzać. Rozkroić i posmarować wnętrze chutneyem, włożyć do środka sałatę, plastry polędwiczki, rzodkiewkę, ogórka zielonego i pikle. Dodać cebulkę dymkę. Podawać ciepłe.
Smacznego!
Przepis wydaje się skomplikowany, ale uwierzcie, że jest prosty i szybki w wykonaniu. Jedyne o czym należy pamiętać to to, żeby przygotować wcześniej składniki i zarezerwować sobie godzinę na marynowanie warzyw i mięsa.
Ta wietnamska kanapka może mieć wiele odsłon, przygotuj ją z ulubionym mięsem ale polecamy również w wersji wegańskiej - połącz warzywa z naszym chutneyem, bo właśnie on nada smaku!