1,5 szklanka mleka 3,2% 0,5 szklanka śmietanki 30% lub 36% 1/4 szklanka cukru 1/4 szklanka skrobi kukurydzianej ok. 1/2-3/4 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka wody różanej Pistacje |
W rondelku umieścić mleko, śmietanę, cukier, kardamon i skrobię. Wymieszać bardzo dokładnie (najlepiej rózgą), aby nie było grudek.
Rondel postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia i wmieszać wodę różaną.
Pudding przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Wierzch udekorować kilkoma łyżeczkami konfitury z płatków róży i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Do puddingu możesz również wykorzystać inne konfitury, polecamy zwłaszcza Konfiturę z Milanówka Truskawki z Morwą bez dodatku cukru i Mango z Jabłkiem bez dodatku cukru.
Latem możesz podać go ze świeżymi owocami.