4 kromki chleba żytniego 1 awokado, dojrzałe 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy ziarnistej sól, pieprz Po 1 łyżeczce natki pietruszki i szczypiorku 1 łyżeczka soku z limonki 1 mała marchew 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego kawałek czerwonej kapusty kiełki rzodkiewki świeża rukola |
Kromki chleba opiec na patelni lub w tosterze.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, musztardę. Jajka obrać, żółtka rozgnieść, a białka posiekać- dodać do awokado i wymieszać. Dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać na mandolinie, lekko posolić i wygnieść.
Pomidora i ogórka pokroić w plastry.
Jedną kromkę posmarować obficie hummusem z wędzoną papryką. Ułożyć warstwami kapustę, marchewkę, pomidora, ogórka, rukolę i kiełki. Przykryć drugą kromką posmarowaną obficie pastą z awokado i jajka.
Smacznego!
Jeśli chcesz wersję wegańską kanapki zrezygnuj z dodania jajka. Awokado połącz z sokiem z limonki i musztardą.
Możesz wykorzystać musztardę z pigwą - dodasz kanapce lekkiej słodyczy.