Data: 30 września 2020
Tosty z hummusem i pastą z awokado i jajka
Data: 30 września 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Proste, szybkie i przesmaczne kanapki na śniadanie lub na lunch do pracy.

15 minut.
Łatwe
Śniadanie
2 osoby

Prosty i szybki przepis na efektowne kanapki - przygotuj w domu na śniadanie lub zabierz ze sobą do pracy!

Składniki

4 kromki chleba żytniego

1 awokado, dojrzałe

2 jajka ugotowane na twardo

2 łyżeczki musztardy ziarnistej

sól, pieprz

Po 1 łyżeczce natki pietruszki i szczypiorku

1 łyżeczka soku z limonki

Hummus z wędzoną papryką

1 mała marchew

1 pomidor

1/2 ogórka zielonego

kawałek czerwonej kapusty

kiełki rzodkiewki

świeża rukola

Sposób przygotowania

Kromki chleba opiec na patelni lub w tosterze.

Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, musztardę. Jajka obrać, żółtka rozgnieść, a białka posiekać- dodać do awokado i wymieszać. Dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać na mandolinie, lekko posolić i wygnieść.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry.

Jedną kromkę posmarować obficie hummusem z wędzoną papryką. Ułożyć warstwami kapustę, marchewkę, pomidora, ogórka, rukolę i kiełki. Przykryć drugą kromką posmarowaną obficie pastą z awokado i jajka.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli chcesz wersję wegańską kanapki zrezygnuj z dodania jajka. Awokado połącz z sokiem z limonki i musztardą.

Możesz wykorzystać musztardę z pigwą - dodasz kanapce lekkiej słodyczy.

Loading...