Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem
Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem w syropie idealna na śniadanie.
Sposób przygotowania
Składniki
1 szklanka płatków owsianych zwykłych 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę 1 jajko 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli słoiczek Grapefruit w syropie Kruszonka: 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich Dodatkowo: jogurt cynamon |
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180C grzanie góra- dół. Dwie foremki wysmarować masłem.
Składniki owsianki wymieszać w misce dosładzając ok 2-3 łyżkami syropu ze słoiczka Grapefruit w syropie
Wymieszane składniki rozdzielić do kokilek. Na wierzchu ułożyć cząstki grapefruita z syropu.
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch owsianki.
Zapiekać ok 25 min, pod koniec można przypiec z wierzchu pod grillem.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłą owsiankę polać resztą syropu ze słoiczka.
Poczekać aż syrop wsiąknie w ciasto.
Owsiankę podawać ciepłą z jogurtem naturalnym i cynamonem.
Smacznego!
Wskazówki
Do owsianki możesz użyć innych owoców w syropie, np.: wiśnie w syropie czy maliny w syropie.