Data: 28 października 2020
Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem
Data: 28 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem w syropie idealna na śniadanie.

Sposób przygotowania

35 minut
Łatwe
Śniadanie
2 osoby

Pieczona owsianka z imbirem i grapefruitem w syropie idealna na śniadanie.

Składniki

1 szklanka płatków owsianych zwykłych

1/2 szklanka mleka

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę

1 jajko

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

słoiczek Grapefruit w syropie 

Kruszonka:

1 łyżka zimnego masła

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich

Dodatkowo:

jogurt

cynamon

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180C grzanie góra- dół. Dwie foremki wysmarować masłem.

Składniki owsianki wymieszać w misce dosładzając ok 2-3 łyżkami syropu ze słoiczka Grapefruit w syropie

Wymieszane składniki rozdzielić do kokilek. Na wierzchu ułożyć cząstki grapefruita z syropu.

Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch owsianki.

Zapiekać ok 25 min, pod koniec można przypiec z wierzchu pod grillem.

Po wyjęciu, jeszcze ciepłą owsiankę polać resztą syropu ze słoiczka.

Poczekać aż syrop wsiąknie w ciasto.

Owsiankę podawać ciepłą z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Smacznego!

Wskazówki

Do owsianki możesz użyć innych owoców w syropie, np.: wiśnie w syropie czy maliny w syropie.

 

Loading...