Data: 30 października 2020
Muffiny dyniowe
Data: 30 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pyszny, jesienny deser - dyniowe muffiny z pigwą z miodem. Dodatkowy bonus - przepis na zapas purée dyniowego do wykorzystania w innych przepisach.

40 minut
Średnie
Deser
12 osób

Pyszny, jesienny deser - dyniowe muffiny z pigwą z miodem. Dodatkowy bonus - przepis na zapas purée dyniowego do wykorzystania w innych przepisach.

Składniki

300 g mąki

170 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

skórka pomarańczowa

2 łyżki cukru wanilinowego

2 jajka

200 g purée*** z dyni

60 ml mleka

150 g masła, roztopionego

1 słoik Pigwy w miodzie

cukier puder

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Przesiej do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszaj i odstaw.

W drugiej misce wymieszaj purée*** (poniżej znajdziesz przepis na purée) z dyni z jajkami. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj całość.

Połącz suche i mokre składniki. Wymieszaj całość niedbale, dodaj 1 słoik Pigwy w miodzie  i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę wyłóż do papilotek, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu posyp muffiny cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

***Jak zrobić purée z dyni?

Pokrój dynię razem ze skórą na kawałki, usuń pestki*. (*pestki możesz umyć i wysuszyć - będą idealne do skubania przed telewizorem). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do miękkości. Sprawdzaj widelcem czy łatwo wchodzi w miąższ. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Wydrąż łyżką upieczony miąższ zmiksuj go blenderem na gładkie puree.  

Jeśli dynia jest wodnista możesz ją odcisnąć w gazie.  

Niektóre odmiany dyni można zblendować ze skórą, np. Hokkaido. Wtedy purée jest gęste, a masa jest bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Uważaj na to, jeśli nie chcesz, żeby smak dyni był dominujący w potrawie.

Loading...