Cynamonowa panna cotta
Data: 1 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Zimowa, cynamonowa panna cotta z korzenną posypką, pomarańczą i agrestem w syropie.

30 minut+chłodzenie
Łatwe
Deser
4 osoby

Zimowa, cynamonowa panna cotta z korzenną posypką, pomarańczą i agrestem w syropie.

Składniki

300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

100ml mleka

70g- 80g cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

8g żelatyny

odrobina wody

olej rośliny bezwonny do natłuszczenia foremek

Do podania:

Ciasteczka korzenne lub pierniczki

Pomarańcze z agrestem w syropie

Sposób przygotowania

Zalać żelatynę odrobiną wody, odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Żelatynę lekko podgrzać, dodać trochę gorącej śmietanki i rozprowadzić w niej żelatynę. Następnie przelać masę do rondelka z gorącą śmietanką i mlekiem. Silikonowe foremki posmarować dokładnie olejem. Wlać ciepłą masę śmietankową.

Wstawić o lodówki na kilka godzin do stężenia.

Tuż przed podaniem wyjąć zastygniętą panna cottę z foremek. Podawać udekorowaną posypką z ciasteczek korzennych oraz pomarańczą i agrestem w syropie.

Smacznego!

Wskazówki

Pomarańcze z agrestem są produktem sezonowym. Jeśli nie ma ich w naszym sklepie polecamy podać deser z malinami w syropie lub wiśniami z rumem.

Loading...