Rwaniec drożdżowy na słono, czyli domowy chleb rwany z karmelizowaną cebulką. Wspaniale pachnie i smakuje tak bardzo, że znika szybciej niż jakiekolwiek inne pieczywo!
350 gramów mąki tortowej 15 gramów świeżych drożdży 60 gramów masła 150 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru |
W misce umieść pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml mleka. Wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, rozpuszczone masło, resztę mleka oraz rozczyn drożdżowy, następnie wymieszaj całość i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę ściereczką, odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg). Przygotuj keksówkę, wysmaruj ją masłem, następnie obsyp bułką tartą.
Po wyrośnięciu wyrób krótko ciasto i rozwałkuj je następnie na długi prostokąt. Na ciasto wyłóż cały słoiczek Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno, następnie pokrój ciasto na kwadraty. Każdy z kwadratów zwiń na pół, następnie układaj w keksówce łączeniem do góry.
Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Smacznego!
Chlebek możesz podać do śniadania jako zamiennik pieczywa. Polecamy przygotować wersję z salsą paprykową.