Rwany chlebek
Data: 7 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Rwaniec drożdżowy na słono, przesmaczny chlebek na świąteczne śniadanie.

120 minut
Średnie
Przekąska
8 osób

Rwaniec drożdżowy na słono, czyli domowy chleb rwany z karmelizowaną cebulką. Wspaniale pachnie i smakuje tak bardzo, że znika szybciej niż jakiekolwiek inne pieczywo!



Składniki

350 gramów mąki tortowej

15 gramów świeżych drożdży

60 gramów masła

150 ml mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 słoik Karmelizowanej cebulki z żurawiną

Sposób przygotowania

W misce umieść pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml mleka. Wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło.

Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, rozpuszczone masło, resztę mleka oraz rozczyn drożdżowy, następnie wymieszaj całość i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę ściereczką, odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg). Przygotuj keksówkę, wysmaruj ją masłem, następnie obsyp bułką tartą.

Po wyrośnięciu wyrób krótko ciasto i rozwałkuj je następnie na długi prostokąt. Na ciasto wyłóż cały słoiczek Karmelizowanej cebulki z żurawiną Eterno, następnie pokrój ciasto na kwadraty. Każdy z kwadratów zwiń na pół, następnie układaj w keksówce łączeniem do góry.

Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Chlebek możesz podać do śniadania jako zamiennik pieczywa. Polecamy przygotować wersję z salsą paprykową.

Loading...