Przepyszny rarytas na święta, do schrupania podczas świątecznego wieczoru.
250 gramów orzechów włoskich |
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Blachę wyłóż pergaminem, następnie wysyp na nią orzechy włoskie. Podpiecz w piekarniku przez około 8-10 minut.
Na patelnię wylej całą butelkę Syropu cynamonowo – karmelowego, następnie gotuj go przez około 5 minut, aż syrop odparuje i mocno zgęstnieje. Wsyp na patelnię uprażone wcześniej orzechy, następnie wymieszaj dokładnie z gęstym syropem.
Orzechy przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, rozdziel pojedyncze orzechy i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Do wykonania rarytasu możesz użyć innych orzechów lub migdałów. Do wyboru masz także wiele naszych pysznych, świątecznych syropów: syrop cynamonowy, piernikowy, korzenny, migdałowo-czekoladowy.
Dodatkowo tak przygotowany rarytas świetnie nadaje się również na prezent gwiazdkowy, zamiast np. pierniczków.