Cudownie chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku racuchy, przygotowane bez dodatku drożdży. Najlepiej smakują polane syropem malinowym z imbirem. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek i kolację. Ciężko się od nich oderwać, wciągają!
maślanka - 250ml |
cukier puder - 50g |
jajka - 2szt. |
mąka - 250g |
soda oczyszczona - 1 łyżeczka |
rozpuszczone masło - 50g |
syrop malina z imbirem ETERNO |
syrop malina z miodem ETERNO |
olej rzepakowy - do smażenia |
Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier, dodaj jaja, masło i maślankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką lub chochelką nakładaj porcję ciasta, smaż 1-2 minuty z każdej strony.
Gotowe placki układaj jeden na drugim i polej obficie syropem.