Migdałowe ciasteczka Linzer ze śliwellą
Data: 22 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Migdałowe ciasteczka Linzer nadziane śliwellą

40 minut + chłodzenie
Średnie
Deser
4 osoby

Migdałowe ciasteczka Linzer nadziane śliwellą. Możesz przygotować większą ilość, poporcjować, zapakować w celofan i rozdać jako gwiazdkowy prezent. Migdałowe, idealnie kruche ciasteczka z okienkiem, pochodzące z miasta Linz na północy Austrii.



Składniki

95 gramów mielonych migdałów

240 gramów mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

225g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej

120g drobnego cukru

1 łyżka cukru z aromatem migdałowym

1 duże jajko w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka esencji waniliowej

cukier puder

śliwella

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180C (grzanie góra- dół). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce połączyć mielone migdały, mąkę, sól. Odstawić na bok.

W dużej misce mikserem ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, wanilię, cukier migdałowy- ubijać, aż składniki się połączą.

Dodać mąkę z migdałami i zmiksować krótko do połączenia składników.

Z masy uformować dwie kule. Spłaszczyć je do formy dysku, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok 1 godz.

Schłodzoną masę rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość 2-3 mm. Foremkami do ciastek wykrawać pożądane kształty. Każde ciasteczko składać się musi z dwóch części- spodu i wierzchu, w którym mniejszą foremką należy wyciąć otwór.

Wycięte ciasteczka podważyć delikatnie szpatułką i przenieść na blachę do pieczenia.

Piec przez ok 12-14 min, aż ciasteczka lekko się zezłocą.

Wystudzić na kratce.

Wierzchy wystudzonych ciastek oprószyć dokładnie cukrem pudrem

Na spód każdego ciasteczka wyłożyć ok 1/2 łyżeczki śliwelli. Przykryć ciasteczkiem z otworem, delikatnie docisnąć, aby ciasteczka się skleiły.

Ciasteczka smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Można je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku przez kilka dni, jednak stracą na swej chrupkości.

Niewykorzystane surowe ciasto można zamrozić.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z truskawellą.

Loading...