Zapraszam ma przepyszny deser - aksamitny budyń jaglany z syropem malinowym z imbirem - zdrowsza, domowa wersja tradycyjnego budyniu i do tego bardzo łatwa w przygotowaniu.
1 szklanka surowej kaszy jaglanej 5 szklanek mleka 6 łyżek stołowych kakao 4 łyżki stołowe cukru 40 gramów ciemnej czekolady |
Przepłucz kaszę na sicie pod strumieniem ciepłej wody.
Przełóż kaszę do rondelka, zalej ją mlekiem, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka.
Do ugotowanej kaszy dodaj kakao oraz czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Kaszę zmiksuj następnie w blenderze. W razie potrzeby dodaj trochę mleka.
Budyń schłodź w lodówce, przed podaniem polej go Syropem malinowym z imbirem. Na wierzchu ułóż świeże malinki.
Smacznego!
Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi syropami, zwłaszcza z malinowym z miodem oraz z czarnego bzu.