Energetyczna, słoneczna sałatka, przywołująca wspomnienie lata...
600g kalafiora podzielonego na różyczki 200g świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki 100g kukurydzy konserwowej 50g suszonej żurawiny, namoczonej we wrzątku przez ok 0,5godz 30g ziaren słonecznika, uprażonego na suchej patelni 3-4 łyżki Jamonezu - wegańskiego majonezu natka pietruszka 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego |
Kalafiora podzielonego na różyczki umieścić w dużej misce. Doprawić solą, pieprzem, polać olejem, dodać curry i kurkumę. Wymieszać dokładnie, aby każda różyczka była dokładnie pokryta przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (grzanie góra- dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć kalafiora. Piec go przez 20 min.
W tym czasie podzielić ananasa.
Upieczonego kalafiora wystudzić. Połączyć z ananasem, kukurydzą, namoczoną i odsączoną żurawiną, dodać uprażonego słonecznika i Jamonez. Wymieszać.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Sałatkę podawaj z białym pieczywem podgrzanym w piekarniku.
Jeśli nie stosujesz diety roślinnej to do sałatki możesz dodać na wierzch starte na tarce jajko ugotowane na twardo.