Słoneczna sałatka z pieczonym kalafiorem i ananasem
Data: 25 stycznia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Energetyczna, słoneczna sałatka, przywołująca wspomnienie lata...

30 minut
Łatwe
Przekąska
4 osoby

Energetyczna, słoneczna sałatka, przywołująca wspomnienie lata...


Składniki

600g kalafiora podzielonego na różyczki

200g świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki

100g kukurydzy konserwowej

50g suszonej żurawiny, namoczonej we wrzątku przez ok 0,5godz

30g ziaren słonecznika, uprażonego na suchej patelni

3-4 łyżki Jamonezu - wegańskiego majonezu

natka pietruszka

2 łyżeczki curry

0,5 łyżeczki kurkumy w proszku

sól, pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Kalafiora podzielonego na różyczki umieścić w dużej misce. Doprawić solą, pieprzem, polać olejem, dodać curry i kurkumę. Wymieszać dokładnie, aby każda różyczka była dokładnie pokryta przyprawami.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (grzanie góra- dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć kalafiora. Piec go przez 20 min.

W tym czasie podzielić ananasa.

Upieczonego kalafiora wystudzić. Połączyć z ananasem, kukurydzą, namoczoną i odsączoną żurawiną, dodać uprażonego słonecznika i Jamonez. Wymieszać.

Dodać posiekaną natkę pietruszki, jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Wskazówki

Sałatkę podawaj z białym pieczywem podgrzanym w piekarniku.

Jeśli nie stosujesz diety roślinnej to do sałatki możesz dodać na wierzch starte na tarce jajko ugotowane na twardo.

Loading...