Wyszukaj na stronie:

Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem

16 Lutego 2021
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
70 minut
Średnie
Deser
10 sztuk

Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki.



Składniki

Przygotowanie marcepanu:

100 g migdałów w słupkach

1,5 łyżki cukru pudru

125 g cukru kryształu

2 łyżki wody

Składniki na tarty:

250g miękkiego masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

75g cukru pudru

200g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

70g skrobi kukurydzianej

pół słoiczka mazowieckich powideł śliwkowych
lub konfitury śliwkowej

3 łyżki migdałów w słupkach

Sposób przygotowania

Przygotowanie marcepanu:

Migdały i łyżkę cukru pudru wsypać do malaksera i zmiksować na proszek. Cukier kryształ wsypać do rondelka, dodać wodę i zagotować nie mieszając. Cukier powinien się cały rozpuścić. Wystudzić. Wlać syrop do migdałów, zmiksować ponownie. Przełożyć na deskę, dodać resztę cukru pudru, zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 15 min w lodówce.

Tarty:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra- dół). Silikonowe formy na muffiny wysmarować lekko tłuszczem.

W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać masło z wanilią. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.

Partiami dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszając do połączenia masy. Dodać skrobię i dokładnie wszystko połączyć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać formy na muffiny (dno i boki). Schłodzić przez 15 min. Na schłodzone ciasto wyłożyć na dno plaster marcepanu, przykryć go powidłami, posypać wierzch migdałami.

Piec ok 20 minut. Wystudzić w foremkach.

Tarty wyjmować delikatnie z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu - inaczej się połamią. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi konfiturami ETERNO.

Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem

Produkty, które mogą się przydać

Mazowieckie powidła śliwkowe
Konfitury
Mazowieckie powidła śliwkowe
12.00 PLN
Powidła śliwkowe bez dodatku cukru
Konfitury
Powidła śliwkowe bez dodatku cukru
12.00 PLN
Konfitura śliwkowa
Konfitury
Konfitura śliwkowa
12.00 PLN

Najnowsze przepisy

Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
16 Lutego , 2021
Wielkanocny mazurek ze śliwellą
Wielkanocny mazurek ze śliwellą
16 Lutego , 2021
Tarta a'la mazurek cytrynowo - miodowy
Tarta a'la mazurek cytrynowo - miodowy
16 Lutego , 2021

Najnowsze aktualności

O rodzinnych firmach w miesięczniku "Mazowsze serce Polski"
Czytaj więcej
Nowy kanał ETERNO na YouTube
Czytaj więcej
Paczka dla Powstańca Warszawskiego
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies