Wyszukaj na stronie:

Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem

16 Lutego 2021
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
70 minut
Średnie
Deser
10 sztuk

Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki.



Składniki

Przygotowanie marcepanu:

100 g migdałów w słupkach

1,5 łyżki cukru pudru

125 g cukru kryształu

2 łyżki wody

Składniki na tarty:

250g miękkiego masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

75g cukru pudru

200g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

70g skrobi kukurydzianej

pół słoiczka mazowieckich powideł śliwkowych
lub konfitury śliwkowej

3 łyżki migdałów w słupkach

Sposób przygotowania

Przygotowanie marcepanu:

Migdały i łyżkę cukru pudru wsypać do malaksera i zmiksować na proszek. Cukier kryształ wsypać do rondelka, dodać wodę i zagotować nie mieszając. Cukier powinien się cały rozpuścić. Wystudzić. Wlać syrop do migdałów, zmiksować ponownie. Przełożyć na deskę, dodać resztę cukru pudru, zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 15 min w lodówce.

Tarty:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra- dół). Silikonowe formy na muffiny wysmarować lekko tłuszczem.

W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać masło z wanilią. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.

Partiami dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszając do połączenia masy. Dodać skrobię i dokładnie wszystko połączyć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać formy na muffiny (dno i boki). Schłodzić przez 15 min. Na schłodzone ciasto wyłożyć na dno plaster marcepanu, przykryć go powidłami, posypać wierzch migdałami.

Piec ok 20 minut. Wystudzić w foremkach.

Tarty wyjmować delikatnie z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu - inaczej się połamią. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi konfiturami ETERNO.

Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem

Produkty, które mogą się przydać

Mazowieckie powidła śliwkowe
Konfitury
Mazowieckie powidła śliwkowe
13.00 PLN

Najnowsze przepisy

Brownie bananowe z malinami w syropie
Brownie bananowe z malinami w syropie
16 Lutego , 2021
Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie
Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie
16 Lutego , 2021
Tapioka z mango z jabłkiem
Tapioka z mango z jabłkiem
16 Lutego , 2021

Najnowsze aktualności

Regulamin konkursu pt.: Stwórz własny zestaw
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies