Wyszukaj na stronie:

Miodowo - czosnkowe kalafiorki

10 Marca 2021
Miodowo - czosnkowe kalafiorki
40 minut
średnie
Przekąska
2 osoby

Miód wielokwiatowy w wytrawnej przekąsce. To danie możesz zabrać ze sobą jako prowiant do pracy, szkoły czy w podróż - takie kalafiorki w miodowo - czosnkowej glazurze umilą każdy dzień.

Składniki

Składniki na kalafiorki:

1 mała główka kalafiora (ok 300g)

2 jajka

1 i 1/2 szkl panierki panko*

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

posiekana dymka

ziarna sezamu

 Na miodowo- czosnkową glazurę:

1/2 szkl miodu nektarowego wielokwiatowego

5 łyżek jasnego sosu sojowego

2-3 łyżki octu ryżowego

1 papryczka chili, drobno posiekana

4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżeczki drobno startego imbiru

1/2 szkl wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Kalafiora podzielić na różyczki, mniej więcej równej wielkości. W misce wymieszać panko i przyprawy. W drugiej misce rozkłócić jajka z odrobiną wody.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (grzanie góra- dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiorki zanurzyć w rozmąconym jajku i dokładnie obtoczyć w panko z przyprawami.

Ułożyć w jednej warstwie na blasze. Piec przez ok 20-25 min aż się zezłocą.

W tym czasie w rondelku wymieszać składniki sosu. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do sosu. Zamieszać i gotować przez kilka minut, aż składniki sosu się połączą, a sos zgęstnieje.

Kalafiorki przełożyć do rondelka z sosem, wymieszać aby dokładnie się nim pokryły. Ułożyć je z powrotem na blasze i włożyć do piekarnika pod grill na ok 5 min- obserwować, aby się nie spaliły.

Ułożyć na talerzu posypać posiekaną dymką i ziarnami sezamu. Serwować gorące.

Smacznego!

Wskazówki

W przepisie możesz wykorzystać inne rodzaje miodów, dostępnych TUTAJ

*Panko to japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żonych. Ma formę cien­kich płat­ków, dzięki czemu jest lekka i bardzo chrupka. Przy odpowiednim smażeniu nie traci swo­jej wyjąt­ko­wej tek­stury i przej­muje smak i aro­mat towa­rzy­szą­cych przy­praw. Jej zaletą jest to, że absorbuje znacznie mniej tłuszczu niż nasza tradycyjna bułka tarta, więc jest jej zdrowszą alternatywą. Możesz ją znaleźć u nas w EternoSklep na Allegro.

Miodowo - czosnkowe kalafiorki
Miodowo - czosnkowe kalafiorki
Miodowo - czosnkowe kalafiorki

Produkty, które mogą się przydać

Miód wielokwiatowy
Miody
Miód wielokwiatowy
8.50 PLN
Miód malinowy
Miody
Miód malinowy
11.50 PLN
Miód lipowy
Miody
Miód lipowy
11.50 PLN

Najnowsze przepisy

Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
10 Marca , 2021
Wielkanocny mazurek ze śliwellą
Wielkanocny mazurek ze śliwellą
10 Marca , 2021
Tarta a'la mazurek cytrynowo - miodowy
Tarta a'la mazurek cytrynowo - miodowy
10 Marca , 2021

Najnowsze aktualności

O rodzinnych firmach w miesięczniku "Mazowsze serce Polski"
Czytaj więcej
Nowy kanał ETERNO na YouTube
Czytaj więcej
Paczka dla Powstańca Warszawskiego
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies