Składniki na ciasto naleśnikowe: 200 ml mleka 80 ml oleju rzepakowego 6 plasterków cytrynek z kwiatem czarnego bzu, bardzo drobno posiekanych 160 g drobnego cukru do wypieków 70 g zmielonych pistacji + garstka do dekoracji 200 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier: Zalewa od cytrynek z kwiatem czarnego bzu Sok z cytryny Cukier puder Barwnik spożywczy, zielony |
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić: mleko, olej, cukier, sok z cytryny i posiekane drobno cytrynki. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Dodać zmielone pistacje i krótko wymieszać, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
Silikonowe formy do babeczek wysmarować cienką warstwą oleju. Nałożyć ciasto wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 165 stopni C przez ok 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.
W misce połączyć składniki lukru w takich proporcjach, aby otrzymać jednolitą, pozbawioną grudek, gęstą, ale płynną masę. Polukrować babeczki i posypać je posiekanymi drobno pistacjami.
Smacznego!
Do przepisu możesz wykorzystać inne smaki cytrynek. Cytrynki z pędami sosny dodadzą wiosennego charakteru.