Wyszukaj na stronie:

Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe

23 Marca 2021
Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe
40 minut
Łatwe
Deser
12 sztuk

Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe z wykorzystaniem cytrynek z kwiatem czarnego bzu, idealne na świąteczny deser. Taką zgrabną babeczkę możesz dołożyć do koszyczka ze święconką.

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

200 ml mleka

80 ml oleju rzepakowego

6 plasterków cytrynek z kwiatem czarnego bzu, bardzo drobno posiekanych

160 g drobnego cukru do wypieków

70 g zmielonych pistacji + garstka do dekoracji

200 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

 Składniki na lukier:

Zalewa od cytrynek z kwiatem czarnego bzu

Sok z cytryny

Cukier puder

Barwnik spożywczy, zielony

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić: mleko, olej, cukier, sok z cytryny i posiekane drobno cytrynki. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Dodać zmielone pistacje i krótko wymieszać, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Silikonowe formy do babeczek wysmarować cienką warstwą oleju. Nałożyć ciasto wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 165 stopni C przez ok 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.

W misce połączyć składniki lukru w takich proporcjach, aby otrzymać jednolitą, pozbawioną grudek, gęstą, ale płynną masę. Polukrować babeczki i posypać je posiekanymi drobno pistacjami.

Smacznego!

Wskazówki

Do przepisu możesz wykorzystać inne smaki cytrynek. Cytrynki z pędami sosny dodadzą wiosennego charakteru.

Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe
Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe
Wielkanocne babeczki cytrynowo-pistacjowe

Najnowsze przepisy

Brownie bananowe z malinami w syropie
Brownie bananowe z malinami w syropie
23 Marca , 2021
Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie
Czekoladowy krem jaglany z malinami w syropie
23 Marca , 2021
Tapioka z mango z jabłkiem
Tapioka z mango z jabłkiem
23 Marca , 2021

Najnowsze aktualności

Regulamin konkursu pt.: Stwórz własny zestaw
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies