Spód:1 1/2 szkl płatków owsianych zwykłych 1/2 szkl orzechów brazylijskich lub migdałów 1 łyżka miodu 2 łyżka płynnego oleju kokosowego 15 daktyli medjool Nadzienie:1 1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych przez kilka godzin lub noc 5-6 łyżek stałej części mleczka kokosowego 5 -6 plasterków cytrynek z miodem + 4 łyżki zalewy 1/4 szklanki oleju kokosowego Skórka otarta z jednej cytryny + 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 2 łyżki miodu Cytrynki z miodem i borówki do dekoracji |
W pojemniku robota kuchennego rozdrobnić płatki i orzechy.
Dodać daktyle, olej kokosowy i miód i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty (ok 22cm ) natłuścić olejem kokosowym i wylepić dno i boki formy masą, dociskając mocno.
Formę wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Odsączyć orzechy.
Przełożyć je wraz ze śmietanką kokosową do pojemnika robota kuchennego i zmiksować na gładką masę ( może to potrwać kilka minut).
Dodać olej kokosowy, cytrynki wraz z zalewą, skórkę i sok ze świeżej cytryny. Doprawić miodem i ponownie zmiksować na gładko.
Masę wylać na schłodzony spód i wstawić na ok 1-2 godz do zamrażarki. Po tym czasie przechowywać tartę w lodówce.
Przed podaniem udekorować cytrynkami z miodem oraz borówkami.
Smacznego!
Do przepisu możesz wykorzystać inne smaki cytrynek. Cytrynki z pędami sosny dodadzą wiosennego charakteru.
Wykorzystaj jeden z naszych miodów, np wielokwiatowy.