Wielkanocny mazurek ze śliwellą
Data: 31 marca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Mega szybki i łatwy mazurek śliwkowo - czekoladowy.

35 minut + chłodzenie
łatwy
Deser
8 osób

Mega szybki i łatwy mazurek śliwkowo - czekoladowy.

Składniki
Kruche ciasto:

mąka pszenna - 175g

zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g

cukier puder - 50g

żółtko - 1szt

kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki

Na wierzch:

Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa

Pokruszona beza

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej, dodaj masło, na środek wbij żółtko, dodaj cukier puder i śmietanę. Wymieszaj, szybko zagnieć.

Owiń w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto, odłóż trochę na zrobienie rantu. Przygotuj tortownicę i przełóż ciasto wylep spód i brzegi tortownicy lub uformuj prostokąt na blasze (wyłóż formę papierem do pieczenia). 

Piecz w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.

Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.

Po wystudzeniu ciasta, na środek wyłóż cały słoiczek konfitury, rozprowadź równomiernie i dowolnie udekoruj.

Ja użyłam pokruszonej bezy, posypałam wierzch mazurka.

Smacznego!

Wskazówki

Na kruche ciasto możesz wyłożyć inną konfiturę, polecam: truskawellę, konfiturę pomarańczową, powidła śliwkowe lub figę z makiem.

Loading...