Kruche ciasto:mąka pszenna - 175g zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g cukier puder - 50g żółtko - 1szt kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki Na wierzch:Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa Pokruszona beza |
Mąkę przesiej, dodaj masło, na środek wbij żółtko, dodaj cukier puder i śmietanę. Wymieszaj, szybko zagnieć.
Owiń w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto, odłóż trochę na zrobienie rantu. Przygotuj tortownicę i przełóż ciasto wylep spód i brzegi tortownicy lub uformuj prostokąt na blasze (wyłóż formę papierem do pieczenia).
Piecz w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.
Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.
Po wystudzeniu ciasta, na środek wyłóż cały słoiczek konfitury, rozprowadź równomiernie i dowolnie udekoruj.
Ja użyłam pokruszonej bezy, posypałam wierzch mazurka.
Smacznego!
Na kruche ciasto możesz wyłożyć inną konfiturę, polecam: truskawellę, konfiturę pomarańczową, powidła śliwkowe lub figę z makiem.