Ekspresowe kruche ciasteczka. My wykorzystaliśmy kruche ciasto, które zostało nam ze spodu sernika, ale poniżej podaję przepis, jak wykonać je od początku do końca.
2¾ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej ¼ szklanki gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki) 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka) 250 g masła (1¼ kostki) nadzienie: śliwella i truskawella |
Piekarnik nagrzej do 180C (grzanie góra- dół). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę z cukrem i kakao przesiej do miski.
Dorzuć kostkę masła i siekaj suche składniki za pomocą noża.
Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Odstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.
Uformuj małe kuleczki, rozgnieć je równo. Na środku zrób wgłębienie w cieście i uzupełnij je konfiturą.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 °C przez ok. 20 minut.
Wystaw ciasteczka z piekarnika a po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Tak jak napisałam wyżej możesz wykorzystać każde surowe ciasto, które zostało Ci niewykorzystane z innego pieczenia, np. po odkrojeniu brzegów. Wystarczy lekko uformować kształt i wypełnić konfiturą.