Nie ma wakacji bez lekkich, puszystych deserów. Panna Cotta to najlepszy wybór!
Śmietanka 36% -200ml Mleko – 200 ml Cukier – 50g Laska wanilii – 1szt Żelatyna – 3 łyżeczki Kilka świeżych truskawek do dekoracji |
Mleko, śmietankę, cukier i zeskrobaną wanilię doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy do roztworu mlecznego, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy niewielkie naczynia i rozlewamy panna cottę, następnie chłodzimy w lodówce min 6 godzin.
Podajemy ze świeżymi truskawkami oraz konfiturą truskawkową.
Smacznego!
Możesz podać deser w miseczkach lub wyjąć go na talerzyk. Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z miseczki - wstaw je na sekundę do gorącej wody.