Ciasto pachnące wakacjami, szybkie, lekkie i pełne letnich owoców.
Konfitura Lato bez dodatku cukru 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta 1 opakowanie serka mascarpone 1 śmietanka 36 % 2 łyżki masła Garść suszonej morwy 2 łyżki cukru pudru |
Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy gotowe kruche ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30-40 minut w 175 stopniach. Spód odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy, następnie stopniowo dodajemy po łyżeczce serka mascarpone, cukier i ubijamy jeszcze około 5 minut. Masę wykładamy na chłodny spód tarty i chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
Przed podaniem wykładamy na tartę konfiturę Lato i dekorujemy suszoną morwą.
Smacznego!
Możesz przygotować różne wersje dodając inne konfitury ETERNO.
Jeżeli masz więcej czasu przygotuj samodzielnie ciasto na tartę (możesz wykorzystać ten przepis do wszystkich kruchych ciast):
ok. 450 mąki pszennej
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżkę wody (opcjonalnie 2 łyżki śmietany lub jogurtu)
Wymieszać wszystko, zagnieść ciasto ręcznie. Podsypać trochę mąką jeśli przylega. Zrobić kulkę i odstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180st.C na ok. 20 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.