Pyszny deser bezowy z z sosem truskawkowo - czekoladowym
5 świeżych jaj 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej ulubione, sezonowe owoce Listki mięty do dekoracji |
Jajka podgrzewamy do temperatury pokojowej następnie delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę na najniższych obrotach stopniowo dodając cukier.
Kiedy piana będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze około 2 minut. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (góra-dół).
Za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki formujemy 6 mini bez i pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut.
Podajemy z ulubionymi owocami i polewamy sosem truskawkowo-czekoladowym. Dekorujemy miętą.
Smacznego!
Możesz dowolnie dekorować bezy. Np. wypełnij każdą bitą śmietaną, zamiast sezonowych owoców dodaj wiśnie lub maliny w syropie.