Data: 15 listopada 2021
Zapiekane jabłka z ryżem
Data: 15 listopada 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Typowo jesienna przekąska - gotowany ryż z pieczonym jabłkiem.

Sposób przygotowania

20 minut
średni
Przekąska
1 osoba

Typowo jesienna przekąska - gotowany ryż z pieczonym jabłkiem. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.

Składniki

jabłko 1 szt

ugotowany ryż 100g

cynamon

syrop migdałowo – czekoladowy

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, kroimy  w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy cynamonem, polewamy lekko syropem  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8 minut.

Gorący ryż układamy w miseczce. Na wierzch kładziemy zapieczone jabłka i jeszcze raz polewamy wszystko syropem.

Podajemy gorące. Przed zjedzeniem wymieszaj dokładnie.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz posypać gotowe danie uprażonymi migdałami w płatkach.
Wypróbuj ten przepis z innymi syropami, zwłaszcza polecamy syrop o smaku szarlotkowym.

Loading...