Zimowa zupa krem z białych warzyw, a z dodatkiem chrzanu z żurawiną idealna na świąteczny stół.
1 biały kalafior 2 cebule 3 korzenie pietruszki 4 ziemniaki 3 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz DEKORACJA: |
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C w trybie termoobieg .
Myjemy dokładnie wszystkie warzywa, kalafior dzielimy na małe różyczki, obieramy i kroimy w ćwiartki ziemniaki, pietruszkę i cebulę kroimy na grube plastry.
Tak przygotowane warzywa oraz ząbki czosnku układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 20 min. do momentu aż warzywa będą lekko zarumienione.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wlewamy tyle wody aby przykrywała warzywa. Całość gotujemy około 20 minut.
Po ugotowaniu zupę należy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową zupę podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną.
Smacznego!
Zamiast chrzanu polecamy również żurawinę kresową z gruszką lub karmelizowaną cebulkę.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiemz przepisami.