Krem z pieczonych białych warzyw
Data: 9 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Zimowa zupa krem z białych warzyw, a z dodatkiem chrzanu z żurawiną idealna na świąteczny stół.

60 minut
średni
Przekąska
4 osoby

Zimowa zupa krem z białych warzyw, a z dodatkiem chrzanu z żurawiną idealna na świąteczny stół.

Składniki

1 biały kalafior

2 cebule

3 korzenie pietruszki

4 ziemniaki

3 ząbki czosnku

oliwa, sól, pieprz

DEKORACJA:

chrzan z żurawiną

Sposób przygotowania

Piekarnik  rozgrzewamy do 200st.C w trybie termoobieg .

Myjemy dokładnie wszystkie warzywa, kalafior dzielimy na małe różyczki, obieramy i kroimy w ćwiartki ziemniaki, pietruszkę i cebulę kroimy na grube plastry.

Tak przygotowane warzywa oraz ząbki czosnku układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 20 min. do momentu aż warzywa będą lekko zarumienione.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wlewamy tyle wody aby przykrywała warzywa. Całość gotujemy około 20 minut.

Po ugotowaniu zupę należy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową zupę podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną.

Smacznego!

Wskazówki

Zamiast chrzanu polecamy również żurawinę kresową z gruszką lub karmelizowaną cebulkę.

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...