Słodziutkie pierniczki, które szybko się robi i są od razu gotowe do jedzenia. Do dekoracji zaangażujcie dzieciaki, będzie to dla nich wspaniała zabawa! Ciasteczka podane w towarzystwie herbaty imbirowej fajnie rozgrzeją w zimowy dzień.
mąka pszenna - 300g |
mąka żytnia - 300g |
rozpuszczone masło - 100g |
cukier puder - 130g |
jajka - 2szt. |
miód - 100g |
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka |
kakao - 1 łyżeczka |
soda oczyszczona - 1 łyżeczka |
lukier, kolorowe posypki cukrowe - do dekoracji |
herbata - 1 dzbanek |
cytrynki z imbirem ETERNO - 1 słoiczek |
Z wszystkich składników zagnieć zwarte ciasto. Unikaj podsypywania mąką w trakcie zagniatania, żeby pierniczki nie zrobiły się twarde. Rozwałkuj, już teraz podsypując mąką, na grubość ok. 5mm. Wycinaj dowolne kształty.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 10min. Studź na kratce
Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Przygotuj herbatę, dodając do niej Cytrynki z imbirem ETERNO.