Pierniczki do chrupania podczas świątecznych seansów filmowych.
150 g syropu korzennego 110 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej i odrobina do podsypania 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 jajko |
Do garnka dodajemy masło, cukier puder oraz syrop i rozpuszczamy wszystko razem. Odstawimy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy jajko oraz wystudzoną zawartość garnka. Wszystko razem miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kształty przy pomocy foremek do ciasta.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st.C przez 8 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.
Możesz wykorzystać inne smaki syropów, polecamy: cynamonowy i piernikowy.