Ciasto którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia
SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g roztopionego i ostudzonego masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu ziarenka z 1 laski wanilii MASA MAKOWA: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu malinowego 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki gorącej wody |
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na koniec dodając rozpuszczone masło. Z powstałego ciasta formujemy kulę i przekładamy do dużej miski a następnie przykrywamy ją bawełnianą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość, na około godzinę.
PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:
Mak zalewamy wrzącą wodą tak aby był cały zakryty. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy mak z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy go w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Do zmielonego w ten sposób maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy raz jeszcze.
WYKONANIE:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokątny placek o grubości około 3 mm. Następnie na ciasto nakładamy naszą masę makową, zostawiając około 2 cm ciasta z brzegu nie pokrytego masą. Ciasto zawijamy i końce podkładamy pod spód. Makowiec przenosimy do posmarowanej olejem dużej keksówki. Proponowana ilość składników jest odpowiednia na 2 małe lub jedną dużą formę.
Pieczemy w piekarniku w temp. 190℃ przez około 35 min do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.
Ciepłe makowce polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.
PRZYGOTOWANIE LUKRU:
Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy łyżki.
Smacznego!
Ciasto możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.
Możesz wykorzystać inne smaki miodów.