Wyszukaj na stronie:

Makowiec świąteczny

21 Grudnia 2021
Makowiec świąteczny
120 minut
Średnie
Deser
8-12 osób

Ciasto którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g roztopionego i ostudzonego masła

6 żółtek

21 g drożdży suchych

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki spirytusu

ziarenka z 1 laski wanilii

MASA MAKOWA:

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynek

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu malinowego

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek

LUKIER:

1 szklanka cukru pudru

3 – 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na koniec dodając rozpuszczone masło. Z powstałego ciasta formujemy kulę i przekładamy do dużej miski a następnie przykrywamy ją bawełnianą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość, na około godzinę.

PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:

Mak zalewamy wrzącą wodą tak aby był cały zakryty. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy mak z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy go w maszynce do mięsa na drobnym sitku.

Do zmielonego w ten sposób maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy raz jeszcze.

WYKONANIE:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokątny placek o grubości około 3 mm. Następnie na ciasto nakładamy naszą masę makową, zostawiając około 2 cm ciasta z brzegu nie pokrytego masą. Ciasto zawijamy i końce podkładamy pod spód. Makowiec przenosimy do  posmarowanej olejem dużej keksówki. Proponowana ilość składników jest odpowiednia na 2 małe lub jedną dużą formę.

Pieczemy w piekarniku w temp. 190℃ przez około 35 min do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.

Ciepłe makowce polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.

PRZYGOTOWANIE LUKRU:

Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy łyżki.

 Smacznego!

Wskazówki

Ciasto możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.

Możesz wykorzystać inne smaki miodów.

Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny

Produkty, które mogą się przydać

Miód malinowy
Miody
Miód malinowy
15.30 PLN

Najnowsze przepisy

Jaglanka dyniowa z konfiturą figą z makiem
Jaglanka dyniowa z konfiturą figą z makiem
21 Grudnia , 2021
Domowy budyń waniliowy
Domowy budyń waniliowy
21 Grudnia , 2021
Romantyczna herbata mrożona
Romantyczna herbata mrożona
21 Grudnia , 2021

Najnowsze aktualności

Regulamin konkursu pt.: Stwórz własny zestaw
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies