Makowiec świąteczny
Data: 21 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Ciasto którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia

120 minut
Średnie
Deser
8-12 osób

Ciasto którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g roztopionego i ostudzonego masła

6 żółtek

21 g drożdży suchych

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki spirytusu

ziarenka z 1 laski wanilii

MASA MAKOWA:

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynek

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu malinowego

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek

LUKIER:

1 szklanka cukru pudru

3 – 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na koniec dodając rozpuszczone masło. Z powstałego ciasta formujemy kulę i przekładamy do dużej miski a następnie przykrywamy ją bawełnianą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość, na około godzinę.

PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:

Mak zalewamy wrzącą wodą tak aby był cały zakryty. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy mak z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy go w maszynce do mięsa na drobnym sitku.

Do zmielonego w ten sposób maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy raz jeszcze.

WYKONANIE:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokątny placek o grubości około 3 mm. Następnie na ciasto nakładamy naszą masę makową, zostawiając około 2 cm ciasta z brzegu nie pokrytego masą. Ciasto zawijamy i końce podkładamy pod spód. Makowiec przenosimy do  posmarowanej olejem dużej keksówki. Proponowana ilość składników jest odpowiednia na 2 małe lub jedną dużą formę.

Pieczemy w piekarniku w temp. 190℃ przez około 35 min do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.

Ciepłe makowce polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.

PRZYGOTOWANIE LUKRU:

Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy łyżki.

 Smacznego!

Wskazówki

Ciasto możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.

Możesz wykorzystać inne smaki miodów.

Loading...