Sernik gotowany
Data: 24 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Sernik w nieco innym wydaniu, dla poszukujących ciekawych smaków

40 minut
Łatwe
Deser
8-12 osób

Sernik w nieco innym wydaniu, dla poszukujących ciekawych smaków

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

200 g mąki pszennej

3 łyżki kakao

125 g margaryny

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka amoniaku

2 łyżki kwaśnej śmietany

MASA SEROWA:

1 kg twarogu w wiaderku

1 jajko,

125 margaryny

220 g cukru

1 budyń waniliowy

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 laska wanilii

125 ml syropu piernikowego

POLEWA:

150g czekolady deserowej

250ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy każdą z nich. Kolejno pieczemy około 10-12 min każdą część ciasta przełożoną do tortownicy o średnicy 26 cm w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃.

Do garnka dodajemy ser, cukier, jajko, margarynę i syrop. Na małym ogniu podgrzewamy całość ciągle mieszając. W trakcie dodajemy ziarenka z laski wanilii. Do gotującej się masy serowej dodajemy budyń wymieszany z mąką i odrobiną mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.

Powstałą ciepłą masą przekładamy upieczone wcześniej ciasta. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą (zobacz przepis na polewę czekoladową) i pozostawiamy do stężenia na całą noc.

POLEWA:

W rondelku zagotować śmietankę.

Odstawić z ognia, dodać czekoladę połamaną w kostkę i mieszać, aż się rozpuści.

Dodać resztę połamanej czekolady i ponownie wymieszać, aż otrzymany gładką i lśniącą polewę.

 Smacznego!

 Wesołych Świąt

Bożego Narodzenia!

Wskazówki

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Możesz wykorzystać inne smaki syropów, np. karmelowo - cynamonowy lub szarlotkowy.

Loading...