Po obfitych Świętach czas na lekkie danie - wegetariański pasztet
500g marchewki 60g surowej kaszy jaglanej 185g surowej czerwonej soczewicy 125 ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego PRZYPRAWY: łyżka startego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki mielonej ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej ½ łyżeczki kurkumy mielonej Do podania - chrzan z imbirem |
Pokrojoną w kostkę cebulę blanszujemy w garnuszku na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy posiekany czosnek, obrane i posiekane marchewki oraz imbir. Smażymy do momentu zarumienia warzyw.
Wlewamy 250 ml naszego bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 15 minutach dolewamy resztę bulionu, dodajemy soczewicę i kaszę jaglaną, doprawiamy przyprawami. Całość dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie oraz wchłonięcia całego bulionu. Następnie dokładnie studzimy warzywną masę.
Ciecierzycę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji następnie dodajemy ją do warzyw i całość blendujemy razem.
Tak otrzymany pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180℃ przez około 1 godzinę. Przed krojeniem pasztetu studzimy go dokładnie.
Danie przed podaniem dekorujemy chrzanem z imbirem.
Smacznego!
Do pasztetu możesz podać również słodkawy chrzan z pigwą lub słodko-ostry chrzan z żurawiną.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiemz przepisami.