Ekspresowy deser, który przygotujesz w parę chwil. Idealny do porannej kawki lub na przyjście niespodziewanych gości.
Gotowe ciasto kruche 1 jajko |
Ciasto kroimy na trójkąty następnie wykładamy konfiturę pomarańczową i zawijamy.
Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Smacznego!
Rogaliki możesz modyfikować dodając inne konfitury Eterno. Zwłaszcza polecamy konfiturę carską i pigwę z imbirem i miodem.
Ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Jeżeli masz więcej czasu przygotuj domowe kruche ciasto:
500 g mąki
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno je siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i wszystko zagniatamy.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkujemy i dzielimy na 8 trójkątów. Reszta wykonania jak ww przepisie.