Miłość najlepiej wyrazić słodkim deserem - przygotuj ukochanej osobie mus czekoladowy.
Tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy - tzw. Aquafaba Szczypta soli 5 łyżeczek drobnego cukru do wypieków |
Czekoladę roztapiamy na parze (miseczkę z połamaną czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą) .
Wodę odlaną z puszki ciecierzycy miksujemy na pianę, dodajemy szczyptę soli i stopniowo po łyżeczce cukru.
Ubijamy aż powstanie sztywna piana ( podobna do tej którą ubijamy na bezę).
Dodajemy schłodzoną płynną czekoladę i delikatnie łączymy składniki.
Przekładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Podajemy z cytrynkami w syropie.
Smacznego!
Modyfikuj przepis dodając inne smaki cytrynek lub maliny w syropie czy wiśnie z rumem.
Do przygotowania użyj tylko wody z ciecierzycy, pozostałą ciecierzycę wykorzystaj do przyrządzenia hummusu.