250 g mąki pszennej 125 ml mleka 15 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g cukru 40 g masła szczypta soli 1 łyżka wódki Cukier puder do posypania |
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże , żółtka, cukier i szczyptę soli.
Delikatnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając rozpuszczone, schłodzone masło.
Ciasto wyrabiamy kilka minut i dodajemy wódkę, wyrabiamy jeszcze przez krótką chwilę.
Miskę z ciastem odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Odrywamy z ciasta małe kawałki i formujemy z nich okrągłe kulki. Układamy pączki na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut.
Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron.
Powidła przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Pączki możesz nadziać również powidłami śliwkowymi lub konfiturą pomarańczową.