Kasz kuskus w słodkiej odsłonie do przekąszenia w ciągu dnia.
Pół filiżanki kaszy kuskus Łyżka suszonej żurawiny 2 suszone śliwki Kilka migdałów Filiżanka mleka roślinnego |
Mleko roślinne mocno podgrzewamy, kiedy zacznie się gotować dodajemy kaszę, suszoną żurawinę i pokrojone w kostkę śliwki.
Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Kaszę mieszamy, dodajemy migdały (mogą być inne ulubione orzechy).
Podajemy ciepłe danie z konfiturą pomarańczową.
Smacznego!
Do kaszy polecamy też inne konfiturki 40g, np. truskawkową z migdałami lub malinową z migdałami.
Pamiętaj, żeby kaszę kuskus przed zalaniem ciepłą wodą porządnie wypłukać. Zwróć uwagę, żeby suszone owoce były niesiarkowane i bez oleju.
Kasza kuskus może być wykorzystana do wielu dań głównych i przekąsek. Warto ją włączyć do swojego menu, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i w swoim składzie ma niewielką ilość tłuszczu, jest bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu. Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz dostarcza białka więcej niż inne kasze. Jest też bogatym źródłem błonnika, który znacznie ułatwia i przyspiesza przemianę materii.